Θρεπτική αξία και ιδιότητες
Αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες και πιο συγκεκριμένα σε μεγαλύτερη αναλογία τους μονοσακχαρίτες γλυκόζη και φρουκτόζη σε ίση αναλογία
Τα σάκχαρα του απορροφούνται αμέσως από τον οργανισμό αποδίδοντας γρήγορα ενέργεια. Περιέχει περισσότερα από 200 συστατικά εκτός των υδατανθράκων . Περιέχει μια σειρά από βιταμίνες βιταμίνες του συμπλέγματος Β που λειτουργούν ως ασπίδα υγείας στον ανθρώπινο οργανισμό, βιταμίνη C αντιοξειδωτικές ουσίες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το κάλιο και το νάτριο μαγνήσιο, ψευδάργυρο. Βοηθά στην αντιμετώπιση κρυολογήματος, στην αντιμετώπιση του βήχα και στη ανακούφιση του πονόλαιμου, καθώς έχει αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται στο υπεροξείδιο του υδρογόνου. Παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για την επούλωση τραυμάτων, ωστόσο σήμερα χρησιμοποιείται ακόμη και στην ταχύτερη επούλωση του έλκους.
Συνθήκες συντήρησης και αποθήκευσης
Το μέλι συντηρείται και αποθηκεύεται σωστά με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη διατήρηση του. Το προϊόν διατηρεί τη θρεπτική του αξία όταν παραμένει σε κλειστή συσκευασία και σε χώρο ξηρό, δροσερό, σκοτεινό και χωρίς έντονες οσμές (το μέλι έχει την ικανότητα να απορροφά υγρασία από το περιβάλλον του καθώς επίσης επηρεάζεται από την άμεση έκθεση του στο ηλιακό φως).
Κρυστάλλωση μελιού
Η κρυστάλλωση του μελιού είναι μια εντελώς φυσική διαδικασία που εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στο μέλι ανθέων και δεν επηρεάζει τη θρεπτική αξία του προϊόντος. Μέλι με αυξημένη περιεκτικότητα γλυκόζης κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα (π.χ. μέλι ρεικιού) σε αντίθεση με το μέλι με χαμηλότερη ποσότητα σε γλυκόζη όπου κρυσταλλώνει με αργότερο ρυθμό ή καθόλου (π.χ. μέλι πεύκου). Ωστόσο στην περίπτωση που θελήσετε να ρευστοποιήσετε το μέλι που έχει κρυσταλλώσει θα πρέπει να τοποθετήσετε τη συσκευασία με το μέλι μέσα σε ένα δοχείο με θερμαινόμενο νερό το οποίο θα ανακατεύεται συνεχώς ώστε να θερμανθεί ομοιόμορφα. Η θερμοκρασία του μελιού δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 45oC, καθώς η αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στο χρώμα, το άρωμα και τη γεύση του.